Hvis der er noget jeg lært af min relativt korte erfaring som haveentusiast, så er det at man ALDRIG bliver færdig - eller tilfreds. Og jeg har da også allerede nu en lang liste over tiltag, der skal gentages eller afprøves til næste år og en kortere (heldigvis) over dem, der bare skal droppes:
KØKKENHAVE. Første år med køkkenhave og allerede så ubetinget en succes at det skal gentages til næste år - og så skal den være dobbelt så stor. Sikre succeser indtil videre er kartofler, radiser, ærter, rucula, spinat...
PASSIONSBLOMST. I foråret købte jeg en passionsblomst-plante, som jeg satte i krukke på terassen op ad et af espalierne. Den lagde ud med at sætte et væld af skud, som hurtigt kravlede helt op til toppen og dækkede hele espalieret. Forleden sprang den første blomst ud og der er massevis af knopper.
LAVENDLER. Fortsætte med at bruge lavendler som 'hæk' i køkkenhaven. Succes med at stiklingeformere dem selv, så hen over sommeren skal der storproduceres til udvidelsen af køkkenhaven til næste år.
PELARGONIER. I år har jeg dem i krukker, altankassen og en kurv. Til næste år vil jeg forsøge at sætte nogle i et bed.
ALPEBEDET. Beholde og måske udvide den lille krukkehave med alpeplanter.
PÆONBEDET. Supplere pæon- og julerosebedet med nogle høje smukke blomster, der kan tage over, når pæonerne takker af. Jeg tænker dahlia og/eller pæonvalmuer.
HORTENSIA. Vinterdække alle hortensiaerne. I vinter dækkede jeg hortensiabedet godt til med gran, og alle fem buske kommer rigtig flot med blomsterknopper. Værre ser det ud med dem i krukker. Så de skal også pakkes godt ind til næste år.
RIBSBUSKENE. Dække ribsbuskene med fuglenet inden bærrene modner. I år nåede vi ikke at smage et eneste bær. Duerne åd dem alle på en formiddag.
TULIPANER. Have endnu flere tulipaner, især i det store staudebed i forhaven.
HÆNGELOBELIA. Plante hængelobelia som bunddække under klematiserne og de andre klatreplanter i krukker på terassen og i gårdhaven. Og til næste år vil jeg så dem selv.
PETUNIA. Have hængepetunia i ampler på terassen.
SOMMERBLOMSTER. Så og forkultivere flere sommerblomster til at sætte i hullerne efter tulipanerne og til at fylde op bagest i det store staudebed: Amaranthus (igen), pæonvalmue, kæmpeverbena, atlaskblomst, isbegonier...
STAUDER. Plante endnu tættere i staudebedene. Nye stauder under overvejelse: Blå Ensian, mælkeklokke ... + flere pæoner, akelejer...
STENURT. Plante flere stenurt på steder, hvor jorden bare skal dækkes med noget grønt og hvor det er upraktisk med græs, f.eks. omkring det lille brændeskur.
STUDENTERNELLIKER. Endnu flere af disse vidunderlige blomster. Flot og praktisk som bunddække, ekstrem smuk under blomstring. Til næste år skal jeg så en masse mellem stauderne i skyggebedet.
SNERLER. Pragtsnerler i krukke på terassen. Til næste år skal jeg blande endnu flere sorter i hver krukke. Og så skal jeg teste den fyldte flerårige Calystegia hederacea i krukke på terassen.
KRYDDERURTER. Teste mere eksotiske krydderurter som bukkehorn, stevia og karryplante. Så en ny omgang dild, koriander og rucula, så snart spirerne fra det forrige hold viser sig. Timian og oregano er genialt som bunddække mellem trædestenene i køkkenhaven.
ANANASSALVIE. I år overvintrede den inde i huset, og det har været en ubetinget succes.
ROSMARIN. Overlevede ikke vinteren. Den nye skal derfor ikke stå ude til vinter. Graver den op og prøver at overvintre den i drivhuset, evt. sammen med solbærsalvien.
ROSER. Tester klassisk rosenbed med lavendler i bunden og nedbinding af skuddene for at øge blomstringen. Hvis succes skal bedet udvides med flere roser. Mangler i hvert fald en rød og lilla til samlingen.
LYNG. I efteråret plantede vi et helt surbundsbed i baghaven med blåbær, tranebær og en masse lyng som bunddække. Mange af lyngene gik til i vinter og det så længe meget usselt ud, men nu ser de overlevende rester ud til at få godt fat. Så de får lige en chance til.
TRANEBÆR. Satte tre små buske her i foråret. De har ikke blomstret, så endnu for tidligt at vurdere om de bliver en succes.
SNERLER. Tester i år en fyldt flerårig Calystegia som bunddække i det lille staudebed i forhaven. Indtil videre breder den sig lystigt og slynger sig rundt mellem storkenæb, lavendel, spansk marguerit og isbegonier og op ad den opstammede cypres. Den skulle gerne blomstre til juli, og så skal eksperimentet stå sin prøve.
KLATRE-ORKIDÉ. Fik for mange år siden en meget speciel klatrende plante af min mor. Den får virkelig flotte blomster, som dufter ekstremt stærkt og parfumeret. Alt for stærkt til at have den indendørs. Helt tilfældigt faldt jeg over en omtale af den på nettet og så at den godt kan trives udendørs. Vi sattes den derfor ud på terassen ved et af espalierne, men den klarede ikke vinteren. Nu har jeg fået en ny stikling, som jeg har sat ude mellem etårige pragtsnerler. Den ser lovende ud og hvis den tager fat, vil jeg overvintre den indenfor.
KRYDDERURTER. Tester cubansk oregano, som jeg har fået af min far. Den trivedes ikke udenfor i krydderurtebedet, men tilsyneladende vældig godt i drivhuset. Har endnu ikke brugt den i madlavning, men den skulle angiveligt have lækker umami-smag og SKAL tilberedes, fordi den ellers virker lolkalbedøvende.
ÆBLER. Forhaven fik to æbletræer i efteråret. Begge blomstrede fint og står nu med adskillige små æbler. Især Discovery-træet ser ud til at trives, mens Ingrid Marie har været ret angrebet af bladlus. Den endelig test er selvfølgelig høsten til efteråret.
CHILI. Tre forskellige chili (Omni-colour, Toftegårds Citronchili og Jamaican Bell) overvintrede i år indendørs i vores halvkølige soveværelse. Det er gået fint, og de har alle skudt fint siden de kom ud i hhv. drivhuset og gårdhaven. I år tester jeg dyrkning af Jamaican Bell udendørs i krukke. Den skulle angiveligt være ret hårdfør. Hvis det går godt, er der plads til en ekstra sort i drivhuset. Skal i tænkeboks for at finde ud af, hvilken sort det skal være. Gammel kending som Peruvian Purple, Anaheim, Chocolate Scotch Bonnet eller Jalapeno? Eller noget helt nyt f.eks. en af de milde, aromatiske habanero-typer?
Ja-listen:
KØKKENHAVE. Første år med køkkenhave og allerede så ubetinget en succes at det skal gentages til næste år - og så skal den være dobbelt så stor. Sikre succeser indtil videre er kartofler, radiser, ærter, rucula, spinat...
PASSIONSBLOMST. I foråret købte jeg en passionsblomst-plante, som jeg satte i krukke på terassen op ad et af espalierne. Den lagde ud med at sætte et væld af skud, som hurtigt kravlede helt op til toppen og dækkede hele espalieret. Forleden sprang den første blomst ud og der er massevis af knopper.
LAVENDLER. Fortsætte med at bruge lavendler som 'hæk' i køkkenhaven. Succes med at stiklingeformere dem selv, så hen over sommeren skal der storproduceres til udvidelsen af køkkenhaven til næste år.
PELARGONIER. I år har jeg dem i krukker, altankassen og en kurv. Til næste år vil jeg forsøge at sætte nogle i et bed.
ALPEBEDET. Beholde og måske udvide den lille krukkehave med alpeplanter.
PÆONBEDET. Supplere pæon- og julerosebedet med nogle høje smukke blomster, der kan tage over, når pæonerne takker af. Jeg tænker dahlia og/eller pæonvalmuer.
HORTENSIA. Vinterdække alle hortensiaerne. I vinter dækkede jeg hortensiabedet godt til med gran, og alle fem buske kommer rigtig flot med blomsterknopper. Værre ser det ud med dem i krukker. Så de skal også pakkes godt ind til næste år.
RIBSBUSKENE. Dække ribsbuskene med fuglenet inden bærrene modner. I år nåede vi ikke at smage et eneste bær. Duerne åd dem alle på en formiddag.
TULIPANER. Have endnu flere tulipaner, især i det store staudebed i forhaven.
HÆNGELOBELIA. Plante hængelobelia som bunddække under klematiserne og de andre klatreplanter i krukker på terassen og i gårdhaven. Og til næste år vil jeg så dem selv.
PETUNIA. Have hængepetunia i ampler på terassen.
SOMMERBLOMSTER. Så og forkultivere flere sommerblomster til at sætte i hullerne efter tulipanerne og til at fylde op bagest i det store staudebed: Amaranthus (igen), pæonvalmue, kæmpeverbena, atlaskblomst, isbegonier...
STAUDER. Plante endnu tættere i staudebedene. Nye stauder under overvejelse: Blå Ensian, mælkeklokke ... + flere pæoner, akelejer...
STENURT. Plante flere stenurt på steder, hvor jorden bare skal dækkes med noget grønt og hvor det er upraktisk med græs, f.eks. omkring det lille brændeskur.
STUDENTERNELLIKER. Endnu flere af disse vidunderlige blomster. Flot og praktisk som bunddække, ekstrem smuk under blomstring. Til næste år skal jeg så en masse mellem stauderne i skyggebedet.
SNERLER. Pragtsnerler i krukke på terassen. Til næste år skal jeg blande endnu flere sorter i hver krukke. Og så skal jeg teste den fyldte flerårige Calystegia hederacea i krukke på terassen.
KRYDDERURTER. Teste mere eksotiske krydderurter som bukkehorn, stevia og karryplante. Så en ny omgang dild, koriander og rucula, så snart spirerne fra det forrige hold viser sig. Timian og oregano er genialt som bunddække mellem trædestenene i køkkenhaven.
ANANASSALVIE. I år overvintrede den inde i huset, og det har været en ubetinget succes.
Nej-listen:
PETUNIA. Ikke have almindelig petunia i mælkejungen. Det ser for underligt ud. Som om den har en blomstrende bowlerhat på. Næste år skal mælkejungen have nogle blomster, der hænger ud over.
ROSMARIN. Overlevede ikke vinteren. Den nye skal derfor ikke stå ude til vinter. Graver den op og prøver at overvintre den i drivhuset, evt. sammen med solbærsalvien.
Obs-listen:
DAHLIA. I år har jeg sat fire forskellige dahlia i det store staudebed. Indtil videre ser de lidt små ud. Men hvis de bliver en succes, skal jeg have flere til næste år. Mange flere.
ROSER. Tester klassisk rosenbed med lavendler i bunden og nedbinding af skuddene for at øge blomstringen. Hvis succes skal bedet udvides med flere roser. Mangler i hvert fald en rød og lilla til samlingen.
LYNG. I efteråret plantede vi et helt surbundsbed i baghaven med blåbær, tranebær og en masse lyng som bunddække. Mange af lyngene gik til i vinter og det så længe meget usselt ud, men nu ser de overlevende rester ud til at få godt fat. Så de får lige en chance til.
TRANEBÆR. Satte tre små buske her i foråret. De har ikke blomstret, så endnu for tidligt at vurdere om de bliver en succes.
SNERLER. Tester i år en fyldt flerårig Calystegia som bunddække i det lille staudebed i forhaven. Indtil videre breder den sig lystigt og slynger sig rundt mellem storkenæb, lavendel, spansk marguerit og isbegonier og op ad den opstammede cypres. Den skulle gerne blomstre til juli, og så skal eksperimentet stå sin prøve.
KLATRE-ORKIDÉ. Fik for mange år siden en meget speciel klatrende plante af min mor. Den får virkelig flotte blomster, som dufter ekstremt stærkt og parfumeret. Alt for stærkt til at have den indendørs. Helt tilfældigt faldt jeg over en omtale af den på nettet og så at den godt kan trives udendørs. Vi sattes den derfor ud på terassen ved et af espalierne, men den klarede ikke vinteren. Nu har jeg fået en ny stikling, som jeg har sat ude mellem etårige pragtsnerler. Den ser lovende ud og hvis den tager fat, vil jeg overvintre den indenfor.
KRYDDERURTER. Tester cubansk oregano, som jeg har fået af min far. Den trivedes ikke udenfor i krydderurtebedet, men tilsyneladende vældig godt i drivhuset. Har endnu ikke brugt den i madlavning, men den skulle angiveligt have lækker umami-smag og SKAL tilberedes, fordi den ellers virker lolkalbedøvende.
ÆBLER. Forhaven fik to æbletræer i efteråret. Begge blomstrede fint og står nu med adskillige små æbler. Især Discovery-træet ser ud til at trives, mens Ingrid Marie har været ret angrebet af bladlus. Den endelig test er selvfølgelig høsten til efteråret.
CHILI. Tre forskellige chili (Omni-colour, Toftegårds Citronchili og Jamaican Bell) overvintrede i år indendørs i vores halvkølige soveværelse. Det er gået fint, og de har alle skudt fint siden de kom ud i hhv. drivhuset og gårdhaven. I år tester jeg dyrkning af Jamaican Bell udendørs i krukke. Den skulle angiveligt være ret hårdfør. Hvis det går godt, er der plads til en ekstra sort i drivhuset. Skal i tænkeboks for at finde ud af, hvilken sort det skal være. Gammel kending som Peruvian Purple, Anaheim, Chocolate Scotch Bonnet eller Jalapeno? Eller noget helt nyt f.eks. en af de milde, aromatiske habanero-typer?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar