30 april 2006

Succes og fiasko i haven

Sandhedens time er kommet. Det er nu mine grønne fingre skal stå sin første prøve. En foreløbig status byder på både succes og fiasko.

Sucesserne
Små spirer pibler frem i altankassen foran garagen. Her kommer gule og orange Tagetes til at blomstre inden længe.

En masse forskellige små grønne spirer er dukket op i højre side af blomsterrabatten i forhaven. Det er en blanding af forskellige sommerblomster.

De nye klatreroser i gårdhaven vokser med stor kraft. Den ene så i starten ud til at være død, men så skrabede jeg lidt jord væk fra stilken og nu har den sat indtil flere skud.

Hindbærbuskene som vi satte i efteråret har allerede fået sine første blade. Og den nye jeg satte i sidste uge er begyndt at skyde.

Rabarberne i stenbeddet har overlevet transporten fra Vestsjælland, omplantningen i den amagerkanske jord og en usædvanlig lang kold vinter. Fem knolde skubber nu grønne blade og røde stængler op ad jorden i en rasende fart. Det bliver vist ikke nødvendigt at supplere med nye rabarber-planter.

Mange af de krydderurter jeg såede i det tidlige forår er nu på vej op: Rucula, purløg, dild, koriander og salvie. Den gamle mynte, persille, purløg og spansk kørvel er godt på vej med friske grønne hoveder.

Fiaskoerne
Vi købte en lyserød rose til at have foran huset sammen med de to vi har i forvejen. Men vi måtte vente med at sætte den i jorden, fordi der skal graves ud til nye faskine der, hvor den nye rose skal stå. Til sidst så den så ynkelig ud at jeg forbarmede mig og plantede den ud i en potte. Men desværre ser det ud til at det var for sent.

I marts såede jeg tomater til forspiring indendørs. Det gik vældig godt, og da det fine forårsvejr endelig kom, plantede jeg dem ud i krukker i gårdhaven. Men ak! Det var alt for tidligt. Kun en enkelt lille plante holder stand endnu. Jeg kommer nok til at supplere med et par tomatplanter fra planteskolen.

I foråret såede jeg en hel del sommerblomster og stauder til forspiring indenfor. Nogle har jeg nu sat ud i rabatten i forhaven og venter i spænding på om de overlever. Men de fleste er der desværre ikke kommer noget ud af. Måske fordi jeg satte dem for mørkt på gæstetoilettet. Nu prøver jeg igen med et nyt hold og denne gang er de placeret i vinduerne i henholdsvis gæsteværelset og "terasseværelset".

Så lærte jeg det
Næste år vil jeg helt sikkert ikke købe en masse frø som skal forkultiveres. Det er besværligt og meget pladskrævende. Men det var det rigtige at gøre i år, hvor vi måtte starte helt fra bunden med nye planter. Forhåbentlig bliver det heller ikke nødvendigt at så ret meget næste år, eftersom jeg har sået tonsvis af stauder i år... og de skulle jo gerne komme igen.

25 april 2006

Ny havelåge... næsten

I går lykkedes det endelig. Vejret var godt og tørt, og jeg havde et par ledige timer først på aftenen. Så jeg slog til, og fik malet havelågen. Væk er det grimme blå. Jeg fatter næsten ikke, så stor forskel det har gjort!

19 april 2006

Frihedsgudinden

Så fik jeg endelig min Frihedsgudinde...... i fødselsdagsgave. Tak Ditte og Mor. Jeg har set hende i butiksvinduet næsten hver dag på min løbetur, men nu har hun omsider fået et rart hjem. Midlertidigt har hun fået opstilling i hjørnet ved terrassedøren, men hun skal nok bo i vores nye kommende multiværelse.

18 april 2006

Liv i haven



Der skal ikke mange solskinstimer til før syrenen springer ud. Det bliver spændende at se, hvilken farve blomsterne har.







En gammel staude maser sig vej midt i det lange højbed.








Rucula sået fredag før påske er allerede på vej.









Årets første rabarberblad på vej op.








Purløg og persille har overlevet vinteren. Også mynte og spansk kørvel skyder igen med høj fart.






De nye klatreroser er kommet godt fra start.








En stor flot kejserkrone vokser med flere centimeter om dagen midt i stenbeddet.







Hyldetræet og paradisæbletræet i baghaven er ved at folde sine første lysegrønne blade ud

Smart løsning


Flotte nye havemøbler...

Bare de nu ikke bliver beskidte, grimme og algebefængte af al den forårsregn...




Torsten får en smart idé...

En presenning, et målebånd, en saks og en symaskine...




Voila!




Stenkant i baghaven

Det meste havearbejde er pt. gået i stå fordi vi afventer opgravning af drænrørene fra nedløbsrørene. Men der er dog stadig visse steder i haven, som ikke bliver berørt af gravearbejdet - fx. baghaven.

I et par effektive timers havearbejde 1. påskedag fik vi gravet kanten langs hegnet op, fjernet (forhåbentlig) alt ukrudtet, lagt en fin stenkant og sået et bunddække af smalbladet timian.

10 april 2006

Chili-oplevelser

Siden jeg fik min første chiliplante af nogle venner har jeg været dybt fascineret af denne plante.

Sidste år indkøbte vi ti forskellige sorter hos Gartneri Toftegaard. Desværre overlevede kun tre af planterne et sejlivet angreb af spindemider. Heldigvis nåede jeg at høste frø fra tre af planterne: Citronchili, Sweet Banana og Ungarsk Land. Dem såede jeg i januar og de vokser som ukrudt. Det varer ikke længe før de står med deres første blomster.

De tre overlevende planter er kommet sig fuldkommen. Det spændende er at ingen af disse planter nåede at bære frugt sidste år. Men to af dem har allerede båret blomster længe og står nu med de første små frugter, og den sidste er lige begyndt at blomstre.

Den ene er en Early Jalapeño, som er oplagt at sylte og bruge til mexicansk mad. Den anden er en Peruvian Purple, som nærmest er en lille busk. Den får et væld af smukke lilla blomster og den umodne frugt er kulsort. Jeg tror nok frugten bliver rød, når den modnes, men er ikke sikker. Det skal blive spændende. Den sidste er jeg mest spændt på. Det er en Chocolate Scotch Bonnet. Den er fra Habanero-familien og er blandt de allerstærkeste sorter. Som navnet afslører skulle den have en smag af chocolade. Meget interessant.

I år har jeg købt frø af fem forskellige sorter, som jeg såede i marts. Den ene er begyndt at spire, men resten lader endnu vente på sig. Jeg glæder mig.

Større problemer med nedløbsrør

I dag kom manden fra kloakservice omsider og kiggede på vores nedløbsrør. Og ganske rigtigt! De er komplet tilstoppede. Endda i et sådant omfang at manden droppede at spule dem igennem. De skal simpelthen graves op. Surt!

Vi fik aldrig nogen tegninger med af drænrørenes placering og aner faktisk ikke hvor de fører hen - om der ligger en brønd et sted eller om der er nedgravet en faskine og om den er holdt op med at virke. Så nu skal vi have skaffet tegningerne hos Kommunens Bygge & teknik forvaltning. Og så skal der graves.

En forsigtig forespørgsel til forsikringsselskabet gav dog håb om at vi kan få det dækket over ejerskifteforsikringen. Det er jo altid noget.

07 april 2006

Travl dag i haven

I dag var en skøn forårsdag med strålende sol og lun temperatur. Det blev udnyttet til en travl dag i haven:

Krydderurter Jeg såede krydderurter i vores nye sorte zinkkrukker: Rucula, Purløg og Persille i de små krukker på plantetrappen.

Mynten blev flyttet til en af de store potter. I de to andre såede jeg forleden Koriander og Salvie. Små basilikum-spirer står indenfor klar til at komme ud, når det bliver lunt nok på terassen. Nu venter jeg bare på at kalenderen viser maj, så jeg kan såTimian og Oregano i de sidste zinkkrukker.



Terassen
Hængekrukkerne på terassen havde stået tomme længe nok, så de blev fyldt med lilla violer.

Terassen var godt beskidt og nusset efter vinteren, så den fik en omgang med kosten, så lidt oprydning og til sidst finish med nye hynder i kurvestolene og en kunstig rose på bordet. Sikke en forskel!




IndgangspartietIndgangspartiet er under løbende forandring til et mere sydlandsk præg. I dag blev trappen forskønnet med to kugleformede buxbom i høje runde zinkkrukker.

I løbet af påske håber vi at få revet resten af halvtaget af... og måske få taget hul på at bygge det nye halvtag og restaurere trappen. Vi skal i hvert fald kigge på nogle sorte trappefliser.

Stubfræsning
I efteråret forsøgte vi forgæves at få alle de grimme stubbe i forhaven fræset op. Torsdag ringede jeg så til en af de lokale anlægsgartnere, som sørme kunne komme dagen efter. Ti stubbe blev fræset væk på under en halv time. Effektivt! Tilbage var så nogle enorme huller, som skulle fyldes igen. Så jeg måtte i gang med spade og rive.

Nu begynder vi at kunne se "vores" forhave for os. Resten af hønsehuset skal væk og det meste af forhaven skal planes og sås til med græs. Forhaven er meget stor, altfor stor. Derfor overvejer vi seriøst at lave en japansk stenhave i en del af forhaven for at dele den op og tage konsekvensen af at det altid kun vil være en pyntehave.

BlomsterrabatI forhaven langs indgangen til huset skal være en stor flot blomsterrabat. Stubfræsningen var første skridt. Næste skridt er at grave beddet op og så det til. Det er et stort arbejde at fjerne alt det ukrudt og samtidig forsøge at redde de gamle erantis og vintergækker. I dag nåede jeg en tredjedel. Resten må klares i påskeferien. Håber på fint havevejr. Jeg nåede dig at sætte en fin rød Rhodondendron i den ene ende af beddet. Håbet er at den med tiden bliver stor nok til at skjule affaldsbeholderne.

Eftermiddagen var efterhånden ved at gå på hæld, og så var det tid til en fredagsøl med naboen, som altid er god for et godt råd eller mange.

03 april 2006

Roser er røde...

... ja altså ikke endnu. Men det bliver de. Vores nye klatreroser, som skal kravle op ad espalier på husmuren i gårdhaven.

Første forårsdag i haven

I går var det fantastisk vejr, og vi kastede os naturligvis over havearbejdet med hele vinterens opsparede entusiasme.

Torsten fjernede først en mindre træstub, så en mindre bambus og til sidst den store bambus. Stor succes! Vi havde ellers regnet med at de måtte tages med en stubbefræser.

Beruset af succesen gik Torsten glad på jagt efter nye udfordringer. Og vupti, så var den beskårede sommerfuglebusk og de store rabarberknolde i stenbeddet røget op. Det scenarie indgik ikke lige i min forkromede haveplan, så de kom hurtigt tilbage i jorden igen ;-)



I det lange højbed - hvor forårsløgene er lige ved at springe ud - såede jeg Asters og Ridderspore. Og de nyindkøbte sorte zinkkrukker på terassen blev fyldt med frø til Koriander, Salvie og Rucula.

Problemer med nedløbsrør

Vi har haft en forsikringssag med fugt i de nederste køkkenskabe, som står mod ydermuren. Forsikringsmanden kom ud og kiggede på, og vurderede at det måtte stamme fra et utæt rør inde i skabet. Vi skulle bare tætne røret, så ville fugten forsvinde af sig selv.

Et par måneder senere dukkede der så store pletter med mug op i bryggerset nederst på den væg, som vender ud mod samme ydermur. Vi ringede til forsikringsmanden igen, urolige for om der mon trængte vand ind fra fundamentet. "Nej, nej. Det er helt normalt. Det sker tit, når det bliver koldere udenfor og det kolde møder det varme indenfor." Vi skulle bare vaske det ned med klorin.

Forleden da det regnede meget lagde vi mærke til at der dannede sig nogle store vandpytter langs fundamentet - præcis der hvor vi har fugtproblemer indenfor. Det er vandet fra nedløbsrøret som ikke kan løbe fra. Ved nærmere eftertanke har vi også lagt mærke til at der er store pytter ved de andre nedløbsrør, når det regner.

Vores kloge nabo Per kiggede på det. Han mener, at rørene enten er faldet sammen eller er tilstoppede. Vi prøver nu at få en kloakmand ud og blæse rørene igennem. Forhåbentlig hjælper det. Alternativt må vi have alle rørene gravet ud og erstattet med nye. Og så bliver det en forsikringssag.

I det hele taget er det ret bekymrende at det ikke er blevet opdaget før. Alle advarselstegnene har været der. Manden som i sin tid lavede tilstandsrapporten burde have lagt mærke til at jorden er sunket og meget fugtig omkring nedløbsrørene og visse steder har vandet "ædt" af fundamentet. Vores egen forsikringsmand burde også have regnet den ud - specielt da vi selv spurgte ind til om der mon trængte fugt ind fra fundamentet.

Udsigten til at vi måske skal have det meste af haven gravet op er ikke opløftende. Det er sure penge at skulle af med, selvom ejerskifteforsikringen nok tager en del. Men det værste er at mange af vores haveplaner må sættes på stand by: Den nye rose foran huset kan ikke plantes ud, vi kan ikke så nyt græs, der hvor vi har fjernet fliser, vi kan ikke plante tomaterne ud langs terassen og vi kan ikke tilplante stauderabatten på nordsiden af huset.

01 april 2006

Baghaven

Arbejdsweekenden fortsatte efter loppemarkedet. Rutsjebanen i baghaven blev fjernet (undskyld Elena) og et større stykke jord med en stor bunke blev kultiveret og jævnet. Det gik desværre ud over jordbærene. Men sådan måtte det altså være. Nu skal det så lige have en omgang mere samt tromles og så skal der sås græs. På sigt skal vi desuden anlægge en halvrund stenterrasse....men det bliver ikke i denne weekend.


Før
Efter



Ludbehandling af entré

Fredag aften ludbehandlede vi loftet i entréen. 1 liter hvid lud kostede 59 kr i Beckmann. Skyggelisterne var købt ludbehandlet (26 kr pr. meter - dyrt) og blev opsat for flere uger siden, så det var egentlig ganske let. To omgange fik loftet og det har lysnet behageligt. Nu må vi se om der bliver overskud til i den nærmeste fremtid at give alle lofter i huset en omgang eller to.

På loppemarked

Lørdag var der stort loppemarked i Bella Centret. Vi tog derover med en lang liste over ønskværdige og særlige genstande samt cykelvognen. Vi faldt hurtigt for en kvindeskulptur til hjørnehylden i stuen. Pris 150 kr - vi fik den for 125 kr.


Derefter gik der lang tid uden interessante fund. Men efter en kaffepause fandt vi en flot piedestal i guldlak til soveværelset. Pris 175 kr - vi fik den for 150 kr.
Vi havde længe spejdet efter en plantetrappe. Den fandt vi ikke, men til gengæld stødte vi på en fin ældre hvid jernreol, der snildt kunne gøre det ud for en plantetrappe. Pris 150 kr - vi fik den for 100 kr. Jo, efterhånden var vi blevet prutteerfarne (min mor ville have været stolt af mig - men selvfølgelig kunne hun sikkert have fået det hele meget billigere).