27 februar 2006

Havedrømme

Weekendens store begivenhed var Depeche Mode koncerten i Parken lørdag aften. Og den levede absolut op til forventningerne. De gamle drenge kan stadig fyre den af. Bare synd at lyden er så dårlig i Parken. Der var underlig genklang og lyden var så lav at man aldrig helt følte at musikken omsluttede én. Ærgerligt, men stadig en stor oplevelse.

Derudover blev der også tid til den store haveplanlægning, som startede med grundig research på nettet. Der skulle købes frø. Valget faldt på www.primafroe.dk som har et stort sortiment, rimelige priser og en brugervenlig hjemmeside.

Jeg købte frø til krydderurter: timian, oregano, basilikum, koriander, salvie, kruspersille, purløg og dild. De skal sås i krukker på terassen, så snart nattefrosten er væk. Vi har i forvejen to slags mynte, rosmarin, lavendel, citronmelisse, spansk kørvel og bredbladet persille. De har overlevet frosten og holdt os forsynet med friske krydderurter hele vinteren. Nu glæder jeg mig afsindigt til at få glæde af de nye.

Og så købte jeg selvfølgelig en omgang chili-frø. 5 nye sorter: Habanero, Anaheim, Cayenne, Pimento Hot og Serrano. Sidste år havde vi fik succes med at have chilier på terassen langt ud på efteråret, så det skal selvfølgelig prøves igen.

I sidste uge plyndrede jeg Nettos lager af frø til sommerblomster.10 forskellige slags fordelt på 29 frøposer. Der er studenternelliker, jomfru i det grønne, asters, morgenfruer, ridderspore, lupiner, tagetes, solsikker og ikke mindst de høje flotte "stolt kavaler", som jeg venter mig meget af.

Denne samling blev så suppleret hos Primafrø med nogle spændende stauder: Chokolade Akeleje, Kæmpe Stenbræk, Gyldenlak, Sommerlevhøj, Ballonklokke, Jakobsstige og Vidunderblomst og en masse frø, som skal sås som bunddække: Alpemynte, Hasselurt, Blåpude og Karpaterklokke.

En del af stauderne er købt fordi de kan tåle skygge. De skal sås på nordsiden af huset, hvor solen aldrig når frem. Det er også hårdt tiltrængt, for der vokser intet der. Faktisk virker det som om nordsiden af haven bare har været brugt til opbevaring af skrammel tidligere. Men det skal være slut nu.

Da frø-indkøbene var vel overstået kastede jeg mig over den kreative del af haveplanlægningen. Hvordan skal haven indrettes? Hvilke blomster og planter skal placeres hvor? Farvesammensætninger, hensyn til skygge og sol, blomstringstidspunkter. Altsammen skal koordineres og gå op i en højere enhed. Det lykkedes tror jeg. Adskillige skitser er det i hvert fald blevet til, som jeg nu skal føre over på computeren og farvelægge. Det skal nok blive godt.

Min have-vision indeholder en terasse fyldt med duftende krydderurter i krukker, en romantisk gårdhave med roser og udsigt til højbede som blomstrer i røde, blå og lilla nuancer under svulstige vinranker og vores gigantiske nøddetræ.

I baghaven knejser træer med japansk kirkebær, blommer, hyldebær, paradisæbler og endnu et nøddetræ. I hjørnet ved siden af tørrestativet et stenbed med en stor flot sommerfuglebusk flankeret af eksotiske liljer og farverige sommerblomster. Det grimme hegn er dækket af en stor, frodig laurbærkirsebær, efeu og de høje stolte kavalerer med hvide, røde og lyserøde blomster og bunden er dækket af lave grønne stauder.

I forhaven falder øjet straks på den flotte blomsterrabat henne ved flagstangen. Der vælter det frem med blomster i alle regnbuens farver og naturens mange former og størrelser. Skraldebeholderne ved havelågen er skærmet ind af en stor laurbærkirsebær. Foran huset blomstrer roserne og ferskentræets grene hænger allerede tynget af kommende frugter. Midt på græsplænen står det hængende japanske kirsebærtræ i fuldt flor, og bag det står hindbær- og solbærbuskene med deres løfter om saftige smagsoplevelser. Ved siden af ligger det nyanlagte runde jordbærbed med planterne som er flyttet fra baghaven. Garagen er nymalet og har fået selskab af et par høje solsikker og et væld af orange og gule tagetes og morgenfruer.

Drømme er der nok af. Planerne ligger klar i skuffen. Nu skal foråret bare komme, så de kan blive realiseret. Jeg kan ikke vente.

23 februar 2006

Åh, så skete det igen

Onsdag morgen vågnede vi op til endnu en tragedie i akvariet. Den ene af vores nye kysseguramier lå død på bunden. Det var lige sket, kunne vi tydeligt se, fordi de andre fisk endnu ikke var begyndt at æde af den. Ja, de er sgu kannibaler de fine små væsener.

Det mærkelige var at der intet var at se på den. Ingen hvide pletter, ingen tegn på parasitter eller finneråd eller noget som helst andet. Meget mystisk! Men måske var den bare svag.

Belært af tidligere dyre erfaringer skyndte jeg mig alligevel at hælde en dosis medicin i akvariet. Bare for en sikkerheds skyld.

Og det viste sig at være ganske klogt. For om eftermiddagen fik jeg til min store forskrækkelse øje på at den ene af vores store gamle blå guramier svømmede rundt helt uden halefinne. Den var simpelthen ædt op af de andre fisk - nok mest tigerbarberne; vores små bøller. De går kun efter de svage og syge.

I en vis fart fik jeg pakket vores nyindkøbte isolationsnet ud. Det var egentlig indkøbt som fødselsklinik til vores gravide sejlfinne molly, men måtte i stedet debuttere som skadestue. Jeg fik hurtigt indfanget og isoleret den skaderamte og umiddelbart virkede den da også helt upåvirket af situationen. Svømmede lidt rundt og hyggede sig. Så jeg håbede at den ville komme sig med lidt kærlig pleje.







Dødskampen

Men, ak. Efter nogle timer begyndte den at synke til bunds og have svært ved at holde balancen. Og kort tid efter lagde den sig på bunden og døde.

Lykkeligvis (syv, ni, tretten, bank under bordet osv) lader det til, at ingen andre fisk er berørt. Lektien denne gang må være at vi er nødt til at forudsætte at alle nye fisk bringer parasitter med sig uanset hvor friske de ser ud og uanset hvor pænt akvarierne er holdt i butikken. Hver gang vi har introduceret nye fisk, er sygdomme fulgt efter.

Vi skal derfor ikke have nye fisk foreløbig, og når vi skal, bliver vi nødt til at give en dosis forebyggende medicin.

18 februar 2006

Vandpjaskeri


Onsdag rensede vi akvarie. Starttidspunkt 16.20. Det skulle bare være et mindre eftermiddagsprojekt - men sådan blev det naturligvis ikke.
Der blev skrabet alger af glasset og stenbunden blev slamsuget for skidt og fiskeafføring. Fin og overskuelig proces. Herefter satte vi nye planter og fisk i akvariet og tilkoblede den nye iltpumpe. Ditte mente dog også at vi burde rense filtret. Det mente jeg ikke - for vi anede faktisk intet om filtret. "Lad os vente til Claus (min søster Sofies kæreste) kommer. Han ved alt om det." Men nej, det skulle være nu. Ditte slukkede filtret og fik åbnet filterspanden og pludselig stod det ud med vand i soveværelset. Beskidt fiskevand væltede ud. Vi fik stoppet vandprocessen og tørret op. Ditte rensede filtervattet og en masse mærkelige rørsten. Jeg fik justeret et par "vandrør" til filtret og pludselig væltede det ud med vand igen. Et sandt fiskehelvede. Med spande, håndklæder og klude reddede vi dog soveværelset for oversvømmelse. Langt om længe fik vi dog lidt styr på situationen og filtret blev tilsluttet igen. Men så ville det naturligvis ikke suge. Ditte gik på nettet for at blive klogere. Men de indhentede instruktioner blev vi ikke meget mere kloge af. Dog mente vi at det kunne være manglende vandtryk i filtersystemet. Vi afkoblede et par rør og jeg begyndte at suge manuelt - og vupti - sugemekanismen gik sørme i gang. Mere teknisk var det simpelthen ikke. Reddet af gong-gongen. Vi var blevet klogere men også våde og kolde. Klokken var nu 23.30. En lang og krævende fiskedag. Ikke super-sjovt i processen, men dagen derpå tilfredse over endelig at kende filtrets system, sammensætning og rensningsprojekt. Nu står akvariet rent og lækkert. Men kære Ditte; næste gang filtret skal åbnes og renses er jeg nok på ferie eller i byen med gutterne.

17 februar 2006

Pråtar du svenska?

Nu er der efterhånden gået en rum tid siden vi sidst havde syge og døde fisk. Så nu synes vi at tiden var inde til at introducere et par nye beboere til akvariet.

Onsdag drog vi til Akvarie-centeret i Laplandsgade. Sjovt sted, nærmest en lagerbygning hvor alskens akvarietilbehør er kastet ind på hylderne i tilfældig orden. Meget kompetent, næsten nørdet og meget akvarie-begejstret betjening. Førstesalen fyldt med lækre smukke fisk og et kæmpeakvarium med to rigtige hajer og nogle store farvestrålende cichlider.

Hjem kom vi belæsset med ny luftpumpe, algeskraber, vandplanter og ikke mindst nye fisk. 2 kysse-guramier og 5 stribede tigerbarber.

Kysseguramierne lever så absolut op til deres navn. De krænger hele tiden deres læber ud, så det ser ud som om de sender luftkys afsted.

De nye tigerbarber sluttede sig straks til de grønne tigerbarber vi havde i forvejen. Nu tæsker de rundt i hele akvariet med rasende fart og styrer det hele. Bølle-banden fra Kornskyldvej ;-)

Torsdag/fredags besøg i Malmö sluttede med det obligatoriske raid i et af de gigantiske svenske supermarkeder. Vi forsynede os med falukorv, Kalles kaviar, hallon kräm, bredbar pastej med gurka og ikke mindst oceaner af vej-selv-slik som koster en tredjedel hinsidan.

Og netop mens vi banede os vej gennem indkøbscentret fik vi øje på en dyrehandel med akvariefisk. Det måtte vi selvfølgelig lige tage i besigtigelse. Og det kan tilsyneladende også betale sig at købe akvariefisk i Malmö. Samtlige fisk var markant billigere end i København - læg dertil valutafordelen og du gør et rigtigt godt køb. Så vi måtte naturligvis have nogle fisk med hjem. Det endte med 10 svenske sort/hvide stribede tetra.

Så vinterferien endte altså med 17 nye beboere i Villa Bianca.

14 februar 2006

Husarbejdet genoptaget i uge 7

Vinterferien gav tid og overskud til at fortsætte diverse husprojekter samt sociale arrangementer. Værktøjet var blevet koldt i garagen, men lå nu alligevel godt i hånden. Armmusklerne og ryggen klar. Motivationen og gejsten var tilbage.

Projekt nr. 1: Montering af hjul på akvarieborde

8 hjul blev monteret på vores to akvarieborde. Arbejdet var simpelt og gik smertefrit. Blodtryk under normal. Nu kan vi endelig køre det store akvariefilter ud når det skal renses samt støvsuge i hjørnet.

Projekt nr. 2: opsætning af hjørnehylde og Poker

Indkøb af hjørnehylde i Kongelundens byggecenter til vores akvarieluftpumpe. Egentlig en simpel opgave, da rawplugs og skruer fulgte med. Hullerne blev boret uden problemer. De fire rawplugs blev sat i, men så opstod problemet: skruerne var for store og sad simpelthen fast halvvejs inde - og de ville hverken helt ind eller sågar tilbage. Æv Æv og unødige anstrengelser. Blodtryk over middel. Ingen tvivl: Kongelundens skyld. Det lykkedes dog endelig 10 minutter før afgang til pokeraften på Østerbro hos Jesper B og Tina - men kun pga. håndværksmæssig individuel stædighed! Fin og yderst hyggelig pokeraften med begrænset tab.

Projekt nr. 3: Opsætning af hylder i garage

Pragtfuldt at bore og i sætte rawplugs i næsten pulveriseret murværk. Herligt ikke at bekymre sig særlig meget om hylder i water. Blodtryk middel. Håber de hænger året ud!

Projekt nr. 4: Bestilling af brænde
Vi er utrygge om brændet holder vinteren over. Over nettet bestilte vi søndag d. 12/2 endnu en palle brænde (ask). 1575 kr. Levering onsdag d. 15/2 kl. 7.00 ved garagen. Sådan: hurtigt og god service. Afslappet. Tak til Gørslev Skovindustri.

Projekt nr. 5: Opstabling af brænde
Opstabling af brænde i brændeskjuler vil nok optage os resten af vinterferien. Skidt for ryggen - men god motion og med et struktureret samlebåndsarbejde klarer vi den og holder varmen resten af vinteren.

Projekt nr. 6: Montering af fordelingsrør til regnvandbeholder

For at vandet kan løbe direkte fra nedløbsrør til vandbeholder installerede jeg fordelingsrør med slange lidt under midten på nedløbsrøret og direkte til regnvandbeholderen. Simpel opgave. Først udskæring af 10 cm nedløbsrør og dernæst indsætning af fordelingsstykke samt boring af rundt hul i vandbeholderen til slangen . Sjov opgave med tilfredsstillende resultat. Blodtryk under middel.

Projekt nr. 7: Espressomaskine til reparation

Vores elskede Ferrarirøde espressomaskine havde desværre fået defekt. Vrøvl med damptrykket. Nedtur. Den var kun 5 ½ måned gammel. Derfor retur til Jessen i Frederiksberg Centret via Metroen. Mekanikeren ringede tilbage samme dag. Der var opstået en mælkeprop i dampdysen. Klar til afhentning. Fin og hurtig service. Desværre kan vi først nå at hente den mandag i næste uge.

Projekt nr. 8: Akvarie- og fisketur til Lapplandsgade på Amager

I morgen tager vi på akvarieudflugt til Lapplandsgade. Der skal købes ind til akvariet. Reservedele til filter, vandrør, algeskraber, planter, ny luftpumpe, termometer, slamsuger og måske nye fisk. Desværre bare ikke Smerlinger, men måske tigerbarber i samme farvenuance.


Projekt nr. 9: Besøge Dittes mor i Malmø

Torsdag tager vi over og besøger Dittes mor i Malmø. Vi skal se hendes nye hus. På tide. Vi glæder os. Derudover skal der handles billigt slik og Kalles Kaviar.

Projekt nr. 10: Mor og Paul til middag

Lørdag kommer min mor og Paul til middag på Kornskyldvej. Det er efterhånden længe siden de har været på besøg her. Det glæder vi os også til. Hermed har vi alligevel haft tid til at se den nærmeste familie i ferien.

12 februar 2006

Dyre erfaringer

Som nye husejere oplever vi en masse situationer, hvor vi ikke kan trække på tidligere erfaringer.

Mest tydeligt er det selvfølgelig med pasningen af akvariet, som vi helt naive og blanke overtog uden nogen form for kendskab til hvilket kompleks og bekostelig affære det faktisk er at holde.

Biblen fik vi i bryllupsgave af Sofie, Claus og Gundborg sammen med et par flotte dværg-guramier. Politikens Akvariebog bliver flået ned af reolen, hver gang vi observerer den mindste afvigelse i akvariet. Det er en fantastisk grundig bog, som kommer omkring alle aspekter af akvariehold. Den har især været nyttig i de perioder, hvor vi havde syge og døde fisk. Alligevel støder vi ofte på situationer, hvor bogen ikke kan hjælpe.

Vi overtog jo en masse udstyr til akvariet - pumpe, filter, varmelegeme, lysstofrør. UDEN BRUGSANVISNING! Luftpumpen måtte vi allerede udskifte efter et par uger. Den holdt op med at pumpe luft ind i alvariet, og så var den lissom nytteløs. En ny blev indkøbt i al hast hos vores lokale fiskepusher, men ak - den kører allerede nu på halv kraft. Så en udskiftning er nært forestående. Og så skal vi have en der ikke larmer så meget!

Efterhånden som vinteren med de korte, mørke dage skred frem begyndte algerne at vælte frem. Efter en del research i akvarie-biblen og på diverse websites nåede vi frem til at det måtte skyldes for lidt lys. Det kan også være årsagen til at akvarieplanterne ikke trives så godt for tiden. Vi vendte os derfor mod vores nye yndlings butik på nettet: Cichlidecentret og bestilte lysstofrør (to forskellige slags, for det er åbenbart bedst), en smart plantetang der både kan gribe og klippe, en algefjerner (der viste sig ikke så effektiv som håbet) og ekstra medicin - bare for en sikkerheds skyld.

Vi bliver heldigvis klogere og klogere på akvariet med tiden og lærer en del af vores dyre erfaringer. Varmelegemet og ikke mindst det kæmpestore udvendige filter er stadig en stor gåde og forbundet med stor berøringsangst. Vi ved at vi bør rense filteret snart - helst NU - men hvordan!!!

Sådan en lavpraktisk detalje finder man skam ikke hjælp til i akvarie-biblen - ej heller på nettet. Alle akvarister - undtagen os - fødes åbenbart med en helt naturlig intuition for, hvordan man gebærder sig med sådan et monstrum. Eller også har de en brugsanvisning ;-)

Også i dag har vi gjort en værdifuld erfaring. I efteråret fik vi leveret et ton pejsebrænde på en palle. Det måtte da være rigeligt til hele vinteren, mente vi. Men nej! Selvom vi løbende har suppleret med træ-briketter købt på tilbud, måtte vi erkende at brændestablen i vores fine brændeskur (tusind tak for den Paul!) synker hurtigere end vinteren går på hæld.

Så vi har i dag bestilt en palle brænde mere, og må nu se frem til i timevis at skulle trave frem og tilbage mellem indkørslen og brændeskuret med trillebøren hårdt belæsset i isnende kulde. Hvad gør man dog ikke for at holde varmen!

10 februar 2006

Det spirer


Sneen er efterhånden smeltet væk over det meste af haven. Det er helt skønt at se den igen - haven altså - selvom den er lidt slatten og vinterforkommen.

I eftermiddag gik jeg en tur rundt og pludselig fik jeg øje på en masse små lysegrønne spidser som stikker op af jorden i højbedene. FORÅRSLØGENE ER I LIVE!

Jeg er helt elektrisk ved tanken om at vi har blomster i haven lige om lidt. Med lidt held er timingen så perfekt at de springer ud i næste uge, hvor vi har ferie.


05 februar 2006

Smugstart på foråret

De første par uger var det utroligt smukt at opleve haven helt snedækket og uberørt. Men nu begynder det at blive lidt kedeligt at se på. Jeg mærker længslen efter at se det grønne og opleve at haven forandrer sig dag for dag, time for time.

Jeg har smugstartet foråret med at så nogle chilifrø høstet fra sidste års planter. De små spæde planter står nu og strutter i alt for store krukker. Snart er de velvoksne og holder os løbende forsynet med grønne, røde, gule, sorte og lilla frugter med en stor variation af smag og styrke.

Vi havde 11 forskellige chilisorter i sommer, og det var ret fantastisk. Desværre døde de fleste efter et sejlivet angreb af spindemider. Jeg gjorde alt for at bekæmpe dem; kolde brusebade og sprøjtning med en hjemmelavet insektsæbe af vand, brun sæbe og husholdningssprit. Til sidst var min desperation så stor at jeg koncentrerede sæben for meget, og det kunne de svækkede planter åbenbart ikke klare. Så det blev en "ommer".

Det er en stor fryd at dyrke chiliplanter. De er så levende. De vokser og udvikler sig hele tiden og i et forrygende tempo. Nogle gange er de frodige og saftige at se på med et væld af grønne blade og nye skud. Andre gange hænger grenene tungt; belæsset med frugter som vokser med stor hast og tager farve efterhånden som de modnes. Hvis de da når så langt inden jeg høster dem; til maden eller syltekrukken.

Lige for tiden er de få tiloversblevne chiliplanter så småt ved at vågne af deres vinterhi. De gav frugter langt ind i november måned, men siden gik væksten fuldstændig i stå. Nu er der begyndt at dukke små friske skud og lysegrønne blade op på de ellers så vintertrætte planter. En enkelt er tilmed begyndt at blomstre. Så varer det ikke længe for de første små frugter viser sig.

01 februar 2006

Fiskedød III overstået

Da vi overtog huset fulgte et kæmpestort indbygget akvarium med. Det er meget smukt og dybt fascinerende at kigge på. MEN... det giver også anledning til en masse bekymringer.

Vi tog hurtigt akvariet og dets indbyggere til os, og blev så optaget af det at vi ad flere omgange investerede i nye spændende fisk. Måske lidt naivt og måske lidt for hurtigt og lidt for mange ad gangen.

For ikke længe efter at de første nye fisk var rykket ind begyndte problemerne. Fiskene blev syge.

Omgang I
I første omgang fik en del af fiskene hvide pletter over det hele - også kaldet fiskedræber eller fiskeforkølelse, fandt vi ud af. Da det gik op for os fik vi hurtigt hældt medicin i akvariet, og de syge stakler kom sig hurtigt.

Nogle af de nye fisk: guramier og scalarer



Omgang IIMen et par uger efter begyndte fiskene at dø en for en. Der var ingen tydelige tegn på sygdom at se på fiskene, intet mønster i hvilke fisk der bukkede under, ingen tegn på iltmangel eller forgiftning. En test af vandets kvalitet viste INTET. Vi var på totalt bar bund. I desperation forsøgte vi en medicin, der virker mod forskellige former for parasitter. Og det virkede. Katastrofen blev afværget og vi havde stadig en stor del af fiskene i god behold.

En af de nu afdøde pragtsmerlinger i selskab
med en flok meget aktive grønne tigerbarber

Omgang III
Akvariet virkede nu lidt tomt, så efter et par uger uden fiskedød besluttede vi at anskaffe nye beboere. Og nu skulle de rigtig forkæles, så vi fodrede dem med levende foder; små gennemsigtige myggelarver. Det var en stor succes. De mæskede sig løs.

MEN ... kort tid efter begyndte fiskene igen at blive syge. De nye pragtsmerlinger var de første til at bukke under. De fik hvide pletter.

Uheldigvis havde vi ikke noget medicin på lager og det var weekend, så vi måtte vente til mandag med at købe noget. Desværre havde ekspedienten ikke styr på doseringen, så vi kom hjem med alt for lidt medicin til vores kæmpe akvarium. Det opdagede vi lidt for sent, og da var alle smerlingerne døde og flere andre fisk begyndte nu at blive syge og nogle døde. Vi fik fat i noget andet medicin, som hjalp lidt. Men så begyndte nogle af fiskene at vise tegn på parasitangreb. Heldigvis havde vi nu fået indkøbt en ordentlig portion medicin på nettet (tak til Cichlidecentret for hurtig ekspedition). Efter et større vandskift, medicin påhældning og tilførelse af ekstra havsalt, lader det nu til at vi endnu en gang har lagt fiskedøden bag os.
Babyfisk i akvariet
Og belønningen kom fluks: Vores grå sejlfinne molly fødte unger. Hvor mange aner vi ikke. Vi har kun fået et hurtigt glimt af en enkelt lillebitte grå molly, som hurtigt gik i skjul under nogle sten. Det bliver spændende om den/de overlever.

Her ses de nybagte forældre under parringen.